Sider

mandag den 7. november 2011

Live-oplevelse af naturen som kreativ "healing"

I den by hvor jeg bor, Vordingborg, ligger der et sindssygehospital Oringe. På en halvø syd for byens centrum. Byggeriet, arkitekturen og omgivelserne har fællestræk med en række store sindssygehospitaler der blev opført i sidse halvdel af 1800-tallet. De smukt arkitekttegnede (Bindesbøll) bygninger er typisk placeret i landlige naturskønne parklignende omgivelser. Man troede den gang at sådanne omgivelser med smuk natur, frisk luft og udsigt til vand ville fremme helbredelsen og virke helende på de syge sind.
   En eftertid har trukket på smilebåndet af den teori.

Men nu læser jeg i min Søndagspolitiken at der er forskningsbelæg for at teorien har noget på sig. Videnskabsredaktøren Morten Garly har en artikel i Videns-tillægget under rubrikken "Tag hellere dit barn tilbage til naturen."
  Hans reference er en amerikansk journalist og debattør Richard Louv som har gennemgået forskningen på området og er kommet frem til at børn i Vesten opholder sig for lidt i naturen, og at det går ud over deres helbred.
  Morten Garly skriver med afsæt i Richard Louvs sidste bog "Last Child i the Woods":
Sammenfatter man forskningen på området, så modvirker besøg i naturen i grove træk stress, depression, ADHD-symptomer, og risikoen for kroniske sygdomme reduceres. Samtidig synes naturen også  at indvirke positivt på børns intelligens. 
Artiklen slutter med at fortælle at der skal holdes en videnskabskonference med temaet naturens betydning for folkesundheden. Og at der skal indvies "en have, der skal hjæpe sygemeldte menneke med stress at komme på fode igen."
   Haven kaldes en terapihave, og det er meningen at mennesker ramt af stress, skal kunne komme af med den ved at være aktive og opleve haven. Forskere skal så dokumentere om det rent faktisk hjælper og hvordan.

Richard Louv har, som det sig hør og bør, også givet navn til den mangelsygdom som det er følgen af ikke jævnligt at have live omgang med naturen: nature deficit disorder. Og på hans hjemmeside http://richardlouv.com/ kan man finde en spørgeskema-baseret test der gennem besvarelse af spørgsmålene kan diagnosticere om man har sygdommen eller ej.

Hvad er et citat fra omtalen af hans bog på hjemmesiden:
Our society, says Louv, has developed such an outsized faith in technology that we have yet to fully realize or even adequately study how human capacities are enhanced through the power of nature. Supported by groundbreaking research, anecdotal evidence, and compelling personal stories, Louv shows us how tapping into the restorative powers of the natural world can boost mental acuity and creativity; promote health and wellness; build smarter and more sustainable businesses, communities, and economies; and ultimately strengthen human bonds. As he says in his introduction, The Nature Principle is "about the power of living in nature—not with it, but in it. We are entering the most creative period in history. The twenty-first century will be the century of human restoration in the natural world."
Er det bare en smart amerikaner som har fundet en populær romantisk forførende "cause" som kan sikre ham en levevej som forfatter og foredragsholder? 
   Jeg har prøvet at søge på de kilder han efter sigende henviser til i sin bog og har bl.a. fundet denne meget omfattende og relativt veldokumenterede artikel som han er medforfatter af:


Links til flere videnskabeligt underbyggede artikler kan findes her: http://www.childrenandnature.org/

Jeg får associationer til flere artikler jeg har læst hvorefter systematisk og kraftig motion skulle virke helbredende på bla. depressioner.

Og så spekulerer jeg på om lige præcis sådanne omgivelser kan stimulere hjernen til at gå i default mode, og dermed i princippet har en virkning som meditation. At den ydre vandretur kan prime og stimulere til en indre "mind wandering"-tur. Eller om man kan forestille sig der er en "nature-lovers high" som er et resultat af dopamin og anden lykke-kemi i hjernen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar